Trek in Taal - Sterk in Uitspraak

Vlot lezen

Voor onderwijsprofessionals,

Vlot kunnen lezen doet sneller begrijpen. Sneller begrijpen doet beter leren. Beter leren doet … liever leren!

Met de leespen heb je alvast 1 pen in je pennenzak die doet wat moet, niet groter dan een lat van 15 cm.De C-pen EXAM 2 biedt kinderen en (jong)volwassenen op school én thuis hulp bij teksten op papier en ondersteunt zo het zelfstandig werken.

Luidop woorden laten voorlezen die voor jou echt lastig zijn. In je klasgroep mét oortjes of zelfstandig tijdens hoekenwerk …. Een digitale sprong die je niet mag missen.

  • Beslis zelf of je een moeilijk woord wil laten voorlezen.
  • Leg sneller woord- en zinsverbanden.
  • Wees niet meer de laatste die klaar is met lezen.

De leespen beschikt over een Belgisch-Nederlandse voorleesstem. Je kiest de taal én de variant die je wil laten voorlezen uit een menu van 12 verschillende hoofdtalen, waaronder ook Frans en Engels. De menutaal kan beluisterd en gelezen worden in je eigen moedertaal. Tekstmateriaal moet niet vooraf gedigitaliseerd worden. De pen kan gebruikt worden los van het internet.

Wist je dat in Engeland het vooral de secundaire scholen zijn die de leespen aankopen; als hulpmiddel tijdens examens bijvoorbeeld.

Klaar voor een demopen?

20 lesdagen, zonder aankoopverplichting. Contact en meer info:

  • trekintaal@gmail.com, Marianne Housen, Leespenverdeler

Tip:

  • Vraag kinderen tijdens het oefenen om het woord goed te beluisteren en daarna juist uit te spreken. Zo oefenen ze op de klankvorm van een woord en wordt het leren lezen in de schooltaal vooruit geholpen. Je versterkt het leren lezen. Een hulpmiddel in niveau 'augmentation' (SAMR-model, Dr. Ruben)

  • Anderstalige nieuwkomers leren woorden sneller wanneer ze ook de juiste uitspraak mee instuderen. De leespen biedt hen zo een goed (uitspraak)model.

  • Gebruik de pen spaarzaam. Trop c'est trop. Een hele zin of alinea inscannen vermindert het actief lezen. Beter is om de woorden te laten voorlezen waarbij het kind aarzelt of slechts een korte zin in te scannen.

Menutaal

Wist je dat je de menutaal van de leespen apart van de teksttaal kan instellen... 

Op de foto staat de menutaal in het Russisch en leest de pen voor in het Belgisch-Nederlands. 

Ook de menutaal kan je beluisteren.




BLOGBERICHTEN

DE LEESPEN

11-03-2023

Wat als er een pen zou bestaan die luidop je tekst voorleest...

Zowel het logopedisch aanvangsbilan als het logopedisch evolutiebilan kan in verhouding tot de tijdsbesteding (analyse, interpretatie, verslaggeving) tot 5x30' worden aangerekend. Een tussentijds verslag (meestal n.a.v. een zorgoverleg op school) wordt eveneens op deze manier berekend.


ROLLEN

- Logopediste Trek in Taal - Sterk in Uitspraak

  • Advies - diagnostiek en behandeling van spraak-,  taal- en leerstoornissen. 
  • Taalcoaching Nederlands-Niet Thuistaal (NT2)
  • Nascholer voor leerkrachten NT2 / logopedisten: werken aan uitspraak bij volwassen meertaligen die Nederlands leren.

- Leerkracht NT2 - CVO DE VERDIEPING (Heusden-Zolder)

- Logopediste PraxisP - KU Leuven 


Over mezelf

Marianne Housen

Geg. en Lic. Logopediste

Als kleuter genoot ik van het voorleesmoment in het buitenspeelhuisje op onze speelplaats. Met gemak leerde ik in het eerste leerjaar de code kraken van letters in woorden en zinnen. Al gauw merkte ik met enige verbazing dat lezen niet voor iedereen zo vanzelfsprekend was. Ik werd leeszus. Taal werd mijn ding. '2 van de 4' is hetzelfde als '4 - 2' wist mijn papa. Niet voor mij...toen. Vraagstukken oplossen werd een uitdaging. Pipi Langkous mijn beste vriendin!

Therapeut werd ik in de opleiding Logopedie & Audiologie aan de Artevelde Hogeschool in Gent (toen: KaHoG). Om mijn diagnoses en behandelingen te verfijnen, zocht en vond ik verdieping in de opleiding Logopedische en Audiologische Wetenschappen aan de KU Leuven. De Specifieke Lerarenopleiding Gezondheidswetenschappen bracht me naast pedagogische en vakdidactische kennis ook de nodige inzichten in de onderwijswereld bij.